בואו נשמור על קשר

הצטרפו לניוזלטר וקבלו את הפוסטים החדשים ישירות למייל שלכם

פוסטים שאולי תאהבו

אנשי המקצוע בשלב העיצוב

כשמסתיים שלב הבניה של הבית, מתחיל שלב העיצוב. עיצוב הבית הוא תחום רחב, שבו לוקחים חלק בעלי מקצוע שונים ורבים אשר מבצעים חלקים שונים של

כל מה שצריך לדעת על טיח

עבודת טיח מהווה חלק חשוב ומרכזי בכל הליך בניה. עבודת הטיח מיועדת בעיקר לצרכי הכנת קירות הבית לפני עבודות צבע, אך לא רק. הטיח מיושם הן

איך לבחור אדריכל/ית נוף?

כאשר אנחנו מתכננים את בית חלומותינו, אנחנו שוכרים את שירותיו של אדריכל שיתכנן את הבית וילווה את הפרויקט. אנחנו משקיעים מחשבה איך למקסם את החלל

בניית השלד

27/04/2022

אחד השלבים החשובים ביותר בתהליך בנייה, הוא שלב בניית השלד. זהו השלב הראשון בשלב הביצוע, לאחר שהושלם שלב התכנון.

השלד של הבית שלכם הוא למעשה המבנה עצמו ומהווה שם כולל לכל היסודות הלוקחים חלק בשלם הגדול – עמודי הבית, קירות ותקרות, רצפות והגג. השלד הינו הבסיס והוא זה המתווה את הצורה של הבית וזה שאחראי על יציבותו. השלד מורכב מקונסטרוקציה של עמודים וקורות אשר יוצרים יחד את הבסיס שמספק את היציבות למבנה כולו. שיטת בניית השלד הנפוצה ביותר בישראל היא בטון.

מי אחראי על ביצוע שלב השלד?

בניית שלד היא משימה שדורשת התמחות ספציפית ולכן את השלמתה יש לבצע על ידי קבלן שלד רשום הממונה לפרויקט באופן רשמי. קבלן שלד מקצועי נשכר בדרך כלל על ידי קבלן הביצוע הראשי. קבלן השלד הוא האחראי על בניית השלד של המבנה שלכם מהשלב הראשון ועד השלב האחרון. מעבר לקבלן השלד, בתהליך בניית השלד מעורבים קבלנים ואנשי מקצוע נוספים שאחראים על אלמנטים ספציפיים כמו למשל קבלני בטון, קבלני קידוח כלונסאות, מודדים מוסמכים וכן הלאה. הרמה המקצועית של כל אחד מאנשי המקצוע הללו יכולה להשפיע ישירות על התוצאה הסופית ובכדי להבטיח את התוצאות הטובות ביותר, מומלץ מאוד להקפיד על נוכחות של מפקח בניה לאורך שלבי בניית שלד. הפיקוח העליון על תהליך בניית השלד חייב להתבצע על ידי מהנדס בניין קונסטרוקטור שהוא איש המקצוע היחיד שרשאי לאשר את תכנית השלד לפני בנייתו ואת השלד עצמו לאחר השלמתו. בניית שלד לבית פרטי נמשכת כשלושה חודשים בממוצע. 

מה כולל תהליך בניית השלד?

1. מתווה היסודות – בניית המתווה, או כפי שנהוג לכנות אותו, שנוגריסט, כולל את סימון קווי הבניין, שיבוץ המיקומים של היסודות וכדומה. זוהי שיטת סימון מסורתית של הקרקע על מנת למקם בצורה מדויקת את יסודות המבנה. מתווה היסודות חייב להתבצע על ידי מודד מוסמך שמסמן את המיקומים השונים באמצעות חריצה של העץ או באמצעות דפיקת מסמר במיקומים הנדרשים.

2. ביסוס ויסודות – לאחר שסומנו המיקומים המדויקים של היסודות, יש לבנות את היסודות וזאת הפעולה המרכזית בשלב הביסוס. בניית היסודות מתחילה בייצור כלונסאות שהם למעשה כלובים עשויים מוטות ברזל המחוברים זה לזה באמצעות ריתוך של מסגרות סביב המוטות באופן שיוצר מעין כלוב ברזל. לאחר מכן נעשה קידוח כלונסאות, קידוחים במיקומים המדויקים כפי שסומנו בשלב המתווה. לאחר ביצוע הקידוחים, מוחדרים הכלונסאות ועליהם יוצקים בטון. הכלונסאות והבטון, מהווים את יסודות המבנה.

3. בטון רזה – עוד לפני יציקת בסיס רצפת המבנה, יש לפרוש על גבי הקרקע יריעות איטום שמיועדות לאטום את המבנה מפני חדירת מים ושאר מזיקים מן הקרקע. הבטון הרזה משמש כשכבת הבסיס של המבנה, עליה נפרשות יריעות האיטום.

4. איטום מרתף – בבתים בהם קיים מרתף תת קרקעי מבוצע שלב של איטום מרתף, שנחשב לשלב קריטי וחשוב. מרתף הוא למעשה חדר שנחפר בתוך הקרקע ועל כן חשוף מאוד לנוכחות גבוהה של מים המחלחלים אל האדמה. לכן ישנה חשיבות רבה לאיטום של חדר זה, שלרוב מתבצעת באמצעות התזה או יריעות.

5. קורות קשר – קורות הקשר מחברות למעשה בין כל הכלונסאות וכך נוצרת יחידה אחת של יסודות, תוך שכל אחד מהכלונסאות נישארים במקום מבלי לזוז ומבלי להפעיל לחצים מיותרים על יתר המבנה. קורות הקשר הן קורות פלדה חזקות ומסיביות ותפקידן למנוע את תזוזת היסודות שעלולה לסכן את יציבות המבנה.

6. יציקות בטון – בשלב זה יוצרים יציקות עבור תקרות, רצפות וגג המבנה. שלב זה מבוצע באמצעות יצירת תבניות מעץ שבתוכן יוצקים את הבטון. כך למעשה ניתן לנייד בתוך המבנה בטון. כל יציקה הינה שונה בגודלה כך שאורך העבודה משתנה בהתאם לצרכים המשתנים בכל עבודת שלד. חשוב מאוד לקחת בחשבון בשלב זה את הצורך לבודד את חגורות הבטון על מנת לעמוד בתנאי הבידוד התרמי ועל מנת לאפשר נוחות אקלימית בבית.

7. מעטפת המבנה – שלב זה למעשה מוקדש כולו לבניית הבלוקים של הקירות החיצוניים. מעטפת המבנה כוללת את כל הקירות החיצוניים של הבית המעניקים לו את קווי המתאר החיצוניים שלו וכן תכונות נוספות כמו בידוד מחום וקור, בידוד מרעשים, עמידות באש וברטיבות ועוד. בנייה זו יכולה להתבצע באמצעות הנחת בלוקים בין עמודי תמך מבטון שנוצקו לפני כן ולהיפך, או באמצעות קירות בטון ביציקה בזמן אמת או בשיטת הבנייה הטרומית. שלב זה יכול לארוך כ-10 ימים עבור כל קומה והוא יכול להשתנות מאוד בהתאם לגודל המבנה.

8. מחיצות פנים – שלב זה כולל את חלוקת חלל הפנים של הבית לחדרים באמצעות קירות הפנים. קירות אלה נבנים בדרך כלל באמצעות בלוקים או באמצעות יציקת בטון או באמצעות מכלולים טרומיים מוכנים מראש. לבחירת חומרי המחיצה השפעה רבה על הבידוד האקוסטי בבית, ועל נוחות ביצוע שינויים פנימיים בעתיד. גם שלב זה צפוי להימשך כ-10 ימי עבודה עבור כל קומה במבנה. שלב זה מסמן למעשה את סיום בניית השלד המרכזי של המבנה וכעת ניתן לפנות להמשך ביצוע עבודות טיח, צבע, תשתיות, גמר וכן הלאה.

9. שלב הפיתוח – שלב הפיתוח מתייחס לעבודות המבוצעות בסביבת הבית החיצונית וכולל בתוכו משטחי חניה, שבילי גישה, גינה וכו. שלב זה נמשך גם הוא כ-10 ימים ויכול להשתנות בהתאם להיקף הפיתוח הנדרש עבור המבנה הספציפי.

בכך למעשה מסתיימת העבודה של שלבי בניית שלד, שבסך הכל צפויה להימשך מספר חודשים ומהווה את הבסיס הנדרש לבניית הבית. לאחר סיום עבודות השלד, נבחן השלד על ידי מהנדס קונסטרוקטור שצריך לאשר את תקינותו ורק לאחר אישור הקונסטרוקטור ניתן להמשיך הלאה אל שלב הגמר ו"הלבשת" הבית. עבודות ההמשך הן עבודות חשובות וכוללות הכנות לחשמל, מים ותקשורת, עבודות טיח וצבע פנים וחוץ, עבודות חיפוי, חלונות, דלתות, ריצוף, גמר ועוד. כל העבודות הללו יהיו מושפעות מטיב העבודה שבוצעה בשלב בניית השלד ומכאן החשיבות הרבה לביצוע מקצועי ומוקפד של שלבי בניית שלד, בהתאם להוראות והמפרטים המתוארים במסגרת תכנית הבנייה של הפרויקט וללא חריגה מהיתרי הבניה שניתנו לו.

כאשר מסתיים שלב בניית השלד, הבית שלכם כבר עומד על תילו. הפרויקט שלכם קורם "עור וגידים" או יותר נכון, יסודות, עמודים וקירות… הבסיס עומד מוכן ויציב ועכשיו אפשר להתקדם לעבר השלב הבא.

דילוג לתוכן